GEMLİK Ferforje Uygulamaları
Bursa Gemlik’te Ferforje – Demir Doğrama, gazaltı, argon elektrik ve kaynak işleriniz demirci, Kaynakçı ustalarımız tarafından yapılmaktadır. Bursa fason kaynak işleri Gemlik Kumla Kurşunlu fıstıklı kapaklı narlı armutlu mudanya da
GEMLİK’TE FERFORJE

gemlik kaynakçı
Ferforje eski tarihlerden beri uygulanan demire şekil verme biçimidir. Kapılara, pencerelere veya evlerin iç bölümlerine süsleme amacıyla;
Ocakta çalışılarak döverek yapılıp takılan dövme demiridir. Ferforje, farklı parçaların yan yana gelmesiyle, yeni bir aşkın yazıldığı bir şiirdir ferforje.
Bugün ferforje imalatını daha ekonomik hale getirmek için bir çok yerde hazır motifler kullanılmaktadır.
Ancak özellik ve sanat isteyen işlerin bir kısmı veya tamamı elde, alın teri ve göz nuru ile hazırlanmaktadır.
Ferforje kısaca sıcak yada soğuk olarak dövülerek işlenmiş süslü demirlerdir. Ferforje nin hayatımızda çok geniş bir yeri vardır. Bahçe Korkulukları, Pencere Korkulukları, Balkon Korkulukları, Merdiven Korkulukları çeşitli süs eşyaları, Banklar, sandalyeler, masalar vs. olmak üzere bir çok alanda kullanılmaktadır.
Ferforje Fransızca bir sözcük. Sözlük karşılığı; “ocakta çalışılan ve dövülerek işlenilen demir” olan ferforje sözcüğü, bugün günlük hayatta demir işçiliğiyle yapılan bir sanatın adı.
Kömür ocağında kızdırdıkları demiri, örste çekiçle döverek şekil veren eski demirci ustaları, zamanla işi ilerleterek bunu bir sanata dönüştürmüşler. Demirin ateşle dansından ferforje sanatı doğmuş.
Günlük işlerde kullanılan at nalı, kazma, saban demiri gibi kaba demir aletleri yapan demirci ustalarından bazıları, zamanla ustalaşarak süslü ve ince işler yapmaya başlamış.

gemlik demirci
Günümüzde Ferforje demirleri artık modern makinlarda standart model ve motifler belirlenerek fabrikalarda üretilmekte ve kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Ülkemizde bir çok şehirde irili ufaklı çok sayıda firma kendine has ferforje motif ve modellerini üretmekte ve bunların satışını yapmaktadır.
–
erforje Patinesi; ferforjenin sahip olduğu formları,estetik normlara göre ortaya çıkarmaktır. Demirin siyah görüntüsü, ferforjenin üzerindeki işlemelerin, kabartmaların algılanmasını engeller. Patine hem bu formların ortaya çıkmasını sağlar, hem de açık-koyu ilşkisini sağlayarak derinlik izlenimini verir. Altın varak, altın yaldız, gümüş, bakır gibi malzemelerle patineyi çeşitlendirmek mümkündür. İşlemler sonunda yüzeye uygulanan vernik,ferforjenin dış mekanda bile olsa her tür hava koşuluna dayanmasını sağlar.
Gemlik Kaynakçı
Demirden siz ne istiyorsanız bizler size istediklerinizi vermek için çalışacağız. Neler isteyebileceğinizi şu başlıklar altında sıralayabiliriz. Ferforje merdiven korkulukları, ferforje balkon korkulukları, ferforje bina giriş kapıları, ferforje bahçe giriş kapıları, ferforje bahçe duvar üstü korkulukları, ferforje bahçe aksesuarları, ferforje çiçeklikler, ferforje gazebolar, ferforje şamdanlar, ferforje avizeler, ferforje aplikler, ferforje masalar, ferforje sehpalar, ferforje sandalyeler, ferforje dresuarlar, ferforje aynalar, ferforje yatak başlıkları, ferforje etajerler, ferforje vitrinler, ferforje perde kornişleri, ferforje şezlonglar.
Bu yaptığımız ürünleri aynı zaman da el işçiliği ile yapmaktayız, demirin yumuşaklığı sayesinde sınırsız figürlerle ürünlerimize şekiller vermekteyiz.
Biz demiri öfkeyle değil aşkla dövüyoruz, onun için bize itaat ediyor. Biz ne olmasını istiyorsak demir onu oluyor. Demir binlerce yıldır insanlara en güzel dekoru cömertçe yaşatıyor.
Gemlik Demir Doğrama işleri
- FERFORJE AKSESUARLAR,
- FERFORJE APARTMAN GİRİŞ KAPILARI,
- FERFORJE AVİZE VE APLİKLER,
- FERFORJE BAHÇE GİRİŞ KAPILARI,
- FERFORJE BAHÇE KORKULUKLARI,
- FERFORJE BAHÇE MOBİLYALARI VE BAHÇE AKSESUARLARI ,
- FERFORJE BALKON KORKULUKLARI,
- FERFORJE DRESUAR VE FERFORJE AYNALAR,
- FERFORJE KANEPE VE FERFORJE OTURMA GRUPLARI,
- FERFORJE MASA VE SANDALYELER,
- FERFORJE MERDİVEN KORKULUKLARI,
- FERFORJE PENCERE KORKULUKLARI,
- FERFORJE SEHPA MODELLERİ,
- FERFORJE SUNDURMALAR,
- FERFORJE VİTRİNLER,
- FERFORJE YATAK BAŞLIKLARI
Bahçe Kapıları
Balkon Korkulukları
Duvar Korkuluğu
Bahçe Mobilyaları
Merdiven Korkulukları
Pencere Korkulukları
Araba Garajları
Motifler
Yangın Merdivenleri
Paslanmaz Krom Korkuluklar
İç Dekorasyon
İLETİŞİM FORMUNU KULLANARAK BİZE YAZABİLİRSİNİZ.
Kaynak çeşitleri
1-Elektrik Ark Kaynağı
Elektrot olarak metal elektrotlar kullanılmaktadır. Pratik uygulamada kaynak arkının gücü 0,3 ile 160 kilo watt ve ısı eş değeri 4000 cal/s arasında değişir.
Bütün kaynak yöntemlerinde işlemi gerçekleştirebilmek için bir kaynak enerjisine, bu enerjiyi sağlayan ve kaynak bölgesine taşıyan bir donanıma, kaynak ağzını doldurmak için bir ek kaynak metaline gereksinim vardır.
Kaynağın üç temel elemanı diye isimlendirebileceğimiz bu üç unsur elektrik ark kaynağında, ark, kaynak makinası ve kaynak elektrodu tarafından sağlanmaktadır. Ayrıca kaynakçıyı korumak, kaynatılan parçaları birarada tutabilmek, kaynak pozisyonunu ayarlayabilmek ve çalışma koşullarını kolaylaştırabilmek için bir takım yardımcı araç ve gereçlere ihtiyaç vardır.
Elektrik ark kaynağında kaynak için gerekli ısı, elektrik arkı tarafından sağlanmaktadır. Kaynak ağzını doldurmak için gerekli ek kaynak metalinin katılma biçimi ve kaynak bölgesinin havanın olumsuz etkilerinden korunma biçimine göre çok çeşitli ark kaynak yöntemleri geliştirilmiştir. Günümüzde en yaygın kullanılan eritme kaynağı yöntemleri elektrik ark kaynağı yöntemleridir.
ÖRTÜLÜ ELEKTROT İle ELEKTRİK ARK KAYNAĞI
Ark, iş parçası ve eriyen elektrot arasında yanar ve bu şekilde eriyen elektrot aynı zamanda kaynak metali haline geçer. Elektrot örtüsü de aynı anda yanarak erir. Bu esnada açığa çıkan gaz ark bölgesini korur ve oluşan curufta kaynak dikişini örterek kaynak bölgesinin korunmasını sağlar.
Ayrıca elektrot örtüsüne katılan alaşım elementleri yardımı ile, kaynak dikişini alaşımlandırarak, istenen özelliklerde kaynak bağlantısı elde edilebilmektedir
Örtülü elektrot ile elektrik ark kaynağı, ark kaynak yöntemleri içinde en basit, en popüler ve en üniversal özelliğe sahip olan yöntemdir.
Bu yöntem uygulamada, demir esaslı veya demir dışı metal ve alaşımlarının kaynağında 1,2mm’den daha kalın paçalara, her kaynak pozisyonunda uygulanabilmektedir.
Kaynak için gerekli koşullardaki elektrik akımı, bu iş için geliştirilmiş bir kaynak akım üreteci tarafından sağlanır. Akım Kablolar yardımıyla iş parçası ve elektrot pensesine iletilir. Kaynakçı elektrodu penseye takar ve iş parçasına deydirerek arkı oluşturur. Arkın başlatılması, yanması, boyunun ayarı, söndürülmesi, kaynak hızı ve eriyen elektrot metalinin kaynak ağzını doldurması için gerekli manipülasyonlar tamamen kaynakçı tarafından yapılır. Bu yöntemde kaynağın kalitesine kaynakçının el melekesinin etkisi çok önemlidir.
2-Oksi Asetilen Kaynağı
Bu yöntemin en genel kullanım şekli oksi-gaz kaynağıdır (oksi-asetilen kaynağı olarak da bilinir). En eski ve en çok yönlü kaynak yöntemlerinden biridir, fakat son yıllarda endüstriyel uygulamalardaki popülerliği azalmıştır. Hala yaygın olarak, boru ve kanal kaynağında ve tamir işlerinde kullanılmaktadır. Ekipmanı ucuz ve basittir, genelde kaynak alevi (yaklaşık 3100°C) oksijenle asetilenin yanması sonucu elde edilir. Alev, elektrik arkından daha az güçlü olduğundan, kaynak soğuması daha yavaş olur ve meydana gelen gerilme ve kaynak çarpılmalarının daha az olabilmesine imkan tanıyabilir, bu nedenle yüksek alaşım çeliklerinin kaynağının yapılması bu yöntemle daha kolaydır. Bu metod, metallerin kesilmesinde de kullanılır.
Diğer gaz kaynak metodlarıda, hava-asetilen kaynağı, oksijen-hidrojen kaynağı ve basınçlı gaz kaynağı gibi, oldukça benzerdir, sadece kullanılan gaz tipi değişir. Gaz kaynağı, plastik kaynağında da kullanılır.
3-Gazaltı Kaynağı
Gazaltı kaynağı, kaynak için gerekli ısının, tükenen bir elektrod ile iş parçası arasında oluşan ark sayesinde ortaya çıktığı bir ark kaynak yöntemdir. Kaynak bölgesine sürekli şekilde beslenen (sürülen), masif haldeki tel elektrod ergiyerek tükendikçe kaynak metalini oluşturur. Elektrod, kaynak banyosu, ark ve iş parçasının kaynağa yakın bölgeleri, atmosferin zararlı etkilerinden kaynak torcundan gelen gaz veya karışım gazlar tarafından korunur. Gaz, kaynak bölgesini tam olarak koruyabilmelidir, aksi taktirde çok küçük bir hava girişi dahi kaynak metalinde hataya neden olur.
Avantajları :
Gazaltı kaynağı örtülü elektrod ark kaynağına göre daha hızlı bir kaynak yöntemidir. Çünkü;
Tel şeklindeki kaynak elektrodu kaynak bölgesine sürekli beslendiği için kaynakçı örtülü elektrod ark kaynak yönteminde olduğu gibi tükenen elektrodu değiştirmek için kaynağı durdurmak zorunda değildir.
Cüruf oluşmadığı için örtülü elektrodlardaki gibi her paso sonrası cüruf temizliği işlemi yoktur ve kaynak metalinde cüruf kalıntısı oluşma riski olmadığından, daha kaliteli kaynaklar elde edilir.
Örtülü elektrod ark kaynağına göre daha düşük çaplı elektrodlar kullanıldığından, aynı akım aralığında yüksek akım yoğunluğuna ve yüksek metal yığma hızına sahiptir.
– Gazaltı kaynağı ile elde edilen kaynak metali düşük hidrojen miktarına sahiptir, bu özellikle sertleşme özelliğine sahip çeliklerde önemlidir.
– Gazaltı kaynağında derin nüfuziyet sağlanabildiği için bazen küçük köşe kaynakları yapmaya izin verir ve örtülü elektrod ark kaynağına göre daha düzgün bir kök penetrasyonu sağlar.
– İnce malzemeler çoğunlukla TIG kaynak yöntemi ile ilave metal kullanarak veya kullanmadan birleştirilse de, gazaltı kaynağı ince malzemelerin kaynağına örtülü elektrod ark kaynağından daha iyi sonuç verir.
– Hem yarı otomatik hem de tam otomatik kaynak sistemlerinde kullanıma çok uygundur.
Dezavantajları :
Gazaltı kaynak ekipmanları, örtülü elektrod ark kaynağı ekipmanlarına göre daha karmaşık, daha pahalı ve taşınması daha zordur.
Gazaltı kaynak torcu iş parçasına yakın olması gerektiği için örtülü elektrod ark kaynağı gibi ulaşılması zor alanlarda kaynak yapmak kolay değildir.
Sertleşme özelliği olan çeliklerde gazaltı kaynağı ile yapılan kaynak birleştirmeleri çatlamaya daha eğilimlidir çünkü, örtülü elektrod ark kaynağında olduğu gibi kaynak metalininin soğuma hızını düşüren bir cüruf tabakası yoktur.
Gazaltı kaynağı, gaz korumasını kaynak bölgesinden uzaklaştırabilecek hava akımlarına karşı ek bir koruma gerektirir. Bu nedenle, örtülü elektrod ark kaynağına göre açık alanlarda kaynak yapmaya uygun değildir.
4-Argon (TIG) Kaynağı
Özellikleri :
Kaynak arkı iş parçası ile tükenmeyen tungsten elektrod arasında oluşur. İlave metal elle kaynak banyosuna verilir. Yaşlandırma ile sertleştirilmeyen alaşımlar her hangi bir ilave metal kullanmadan da kaynak yapılabilir. Alüminyum malzemelerin TIG kaynağı alternatif akımda ve argon koruyucu gazı kullanarak yapılır. Mekanize TIG kaynağı ilave metal kullanarak veya kullanmadan da yapılabilir.
Uygulamalar :
1 ila 4 mm arasındaki kalınlıklardaki malzemelerin tek pasolu alın kaynağı veya tek pasolu köşe kaynağı; 12 mm’ye kadar et kalınlığına sahip malzemelerin çift operatör ile aynı anda yukarıdan aşağıya kaynağı. Daha fazla kesit kalınlıklarının TIG yöntemi ile kaynak yapılması, MIG yöntemine kıyasla düşük ısı yoğunluğu nedeniyle ekonomik değildir. Çünkü düşük kaynak hızına sahiptir ve çok pasolu kaynaklarda çok büyük ısıdan etkilenen bölge yaratır. TIG kaynağının çok iyi boşluk doldurma kabiliyeti ve gözenek oluşma riskinin daha düşük olması nedeniyle özellikle kaynağın arkasından kapatma pasosu yapılamayan kalın kesitli malzemelerde, kök pasoların kaynağında kullanılır (ör; boru hattı kaynaklarında), kaynaklı birleştirmedeki diğer pasolar MIG kaynak yöntemi ile yapılır.

Ferforje korkuluk eskimeyen ve hala günümüzde etkisini gösteren merdivenlere bir kişilik katan üründür. Ferforjenin tarih oldukça eskilere dayanmaktadır. Eski zamanlarda kömür ocakların demiri kızdırıp şekil verilmesi ile başlayan serüven günümüzde modern fabrikalarda seri üretim ile her çeşit modele ve kişiye ulaşan bir ürün haline gelmesi ile kullanımı sıklaşmaktadır. Kızdırılan demir ustaların marifetleri ile şekillenmeye hazır hale gelmektedir. Daha sonrasın ise hayal gücüne bağlı olarak demir şekillendirilerek korkuluklar üretilmektedir.
Günümüz teknolojisi ile artık pencereler, merdivenler, duvarlar gibi alanlarda ferforje korkuluklar sıklıkla kullanılmaktadır. Burada en önemli olan unsur ise korkulukların modelleridir. Model olarak insanların hayal gücü ile sınırlı olduğu için model bakımından çok geniş bir yelpazeye sahip olan ferforje korkuluklar renk bakımından da oldukça geniştir. Genel olarak siyah renk tercih edilmektedir. Ancak siyah rengin yanı sıra altın rengi ve siyah ile altın renginin kombine edilmesi sık karşılaşılan tercihlerden olmaktadır. İnsanlar iç mekanlarda kullandığı gibi bu korkulukları dış mekanlarda da kullanmaktadır. İç mekanlarda genel olarak konaklar, villalar, saraylarda merdivenlerde kullanılmakta ve ortamın ihtişamının artması sağlanmaktadır. Dış mekanlarda ise pencerelerde, merdivenlerde ev duvarların üzerinde kullanılmaktadır. Duvarlarda hem güvenlik hem de güzel bir görünümün olması nedeni ile sık tercih edilmektedir.
Eğer sizlerde ferforje korkuluk ürünlerinden yararlanmak istiyorsanız yapmanız gereken istediğiniz modeli beğenmektir. Bu konuda uzman olan kişiler öncelikle üretilecek olan seçtiğiniz model için ölçüler almaktadır. Ölçü alımları oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde ölçüler alındıktan sonra üretim işlemlerine geçilmektedir. Üretim bitimi sonrasında ise yapım uygulamaları başlanmaktadır. Bu aşamada dekor sağlanmakta ve montajlar dikkatli ve özenli bir şekilde gerçekleştirilerek istediğiniz korkuluklar ortaya çıkmaktadır.

Merdiven inşa etmek sanıldığı üzere çok kolay bir çalışma değildir. Genel olarak özellikle ferforje merdiven çalışmalarında insanları basit işlemlerle çalışmanın yapıldığı kanısına kapılmakta. Aslında işin iç kısmı hiçte kolay değildir. Burada önemli ölçüler ve merdivenin tasarımı ile ilgili kararlar alınması gerekir. Ön çalışmada yapılabilecek bir yanlış büyük sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Bu nedenle öncelikle ferforje merdiven nasıl yapılır konusunda uzman bir ekipten destek almak çok önemlidir.
Ferforje merdiven inşa edecek olan ekip öncelikle ölçü işlemlerini almaktadır. Bu merdivenler genel olarak estetik görünümlü, yapı iç ve dış mekanlarında, gösterişli, ahşap veya demirden olabileceği için konumunun iyi belirlenmesi gerekir. Özellikle iç mekanlarda merdiven yaşamı olumsuz etkilememeli, varsa eğer yakınlarda kapı giriş çıkışlarını engellememelidir. Bu detaylar tam olarak hesaplandığında ise inşa işlemlerine başlanılabilir.
İnşa işlemlerinde ise merdivenin düz, yuvarlak veya farklı şekillerde olması da aynı bir detaydır. Öncelikle merdivenin iskelesi kurulmakta ve daha sonra merdivenin malzemesine göre inşa işlemleri devam etmektedir. Burada merdiven inşa işlemleri bittikten sonra tercih edilen korkuluklar yerleştirilmektedir. Korkulukların sağlam ve uzun süre dayanıklı bir şekilde müşterilere hizmet emesi içinse sabitlemeleri çok önemlidir. Özellikle düz değilse yuvarlak korkuluklarda bu çalışmalara daha çok özen gösterilmelidir. Merdivenlerin ahşap, mermer veya başkan bir malzemeden yapılma konusun da ayrı bir özenli çalışma istemektedir. Mekanın dokusuna göre tercih edilecek olan bu malzemelere göre inşaat malzemeleri seçilmeli ve inşa edilmelidir. Mermer ile ahşap merdiven inşa malzemeleri farklılık göstereceği için müşterinin tercihine göre bu çalışmalar şekillenmektedir. Konusunda uzman olan kişiler merdiven inşasında ihtiyacı olan ihtiyaçları önceden belirler ve ferforje merdiven uygulamalarını kısa sürede bitirerek müşterilerine teslim ederler.
FERFORJE DEMİRİN TÜRKİYE’DE VE DÜNYA’DA ÖNEMİ
Asırlar boyu demirci bir ulus olma özelliğimize bir göz attığımızda,
her kasabada bir demirci ocağı bulunmasının nedeninin
genelde nal,pulluk,kazma-kürek, kilit ve menteşe yapımı olduğunu görürüz.
Geleneksel Anadolu evinin ahşap yapısının ağır demir kaldıramaması nedeniyle,
dekoratif pencere-kapı-merdiven-bahçe demirliklerinin
ancak cami ya da saray gibi taş binalarda kullanıldığı görülmektedir.
Bu nedenle demirlik desenleri Beton-taş binaların yeniden ortaya çıkmasına kadar kısıtlı kalmıştır.
Ferforje demirlik imalatı Avrupa’da halen çok önemli bir iştir.
Ferforje demirlik imalatı bir binanın sanatsal-anıtsal yanı olarak görülmüştür.
Bugün Ferforje imalatlarında kullanılan
birçok desen, kalıp ve aksesuar; geçen birkaç asırda yaygın şekilde
taş yapılarında demirlik kullanan ve bu nedenle desen ve aksesuarda
zenginleşen Avrupa’dan (İtalya, Fransa, Almanya, İspanya ve İngiltere) gelmektedir.
Türkiye’de beton-taş binalarda önce gereksinimle
başlayan ve sonra bir moda olarak devam eden ferforje demirlik işleri,
birkaç motifin bir elektrik kaynakçısı tarafından birleştirilmesi olarak görülmemelidir.
Gerek imalat kalitesi ve gerekse geleneksel desenler açısından,
bir zamanlar sarayları bezendirmiş,
en keskin ve işli kılıçlarını yapmış demirciliğimizi yeniden canlandırabilmek için çok çaba gerekmektedir.
Ferforje kısaca sıcak yada soğuk olarak dövülerek işlenmiş süslü demirlerdir.
Ferforje nin hayatımızda çok geniş bir yeri vardır.
Bahçe Korkulukları, Pencere Korkulukları,
Balkon Korkulukları, Merdiven Korkulukları çeşitli süs eşyaları,
Banklar, sandalyeler, masalar vs. olmak üzere bir çok alanda kullanılmaktadır.
Günümüzde Ferforje demirleri artık
modern makinlarda standart model ve motifler belirlenerek
fabrikalarda üretilmekte ve kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.
Ülkemizde bir çok şehirde irili ufaklı çok sayıda firma kendine
has ferforje motif ve modellerini üretmekte ve bunların satışını yapmaktadır.
Hatta Başta keskinler FERFORJE olmak üzere bazı firmalar yurtdışına
çok sayıda ülkeye ihracat yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadırlar
Ferforje, denilince genellikle, maalesef klasik anlamda demircilik anlaşılmaktadır.
(Burada kesinlikle klasik manada iş yapan demircileri küçük görme yoktur.)
Fakat biz duruma daha farklı bakıyoruz, şöyle ki:
Biz yaptığımız bütün işlerde olduğu gibi ferforje işini de yaparken sanat yaptığımızı,
sanat icra ettiğimizi düşünüyoruz ve yaptığımız işlere de sanat eseri gözüyle bakıyoruz.
Bu düşünce, işletmemizde çalışan herkesin düşüncesidir.
Yaptığımız işleri de bu titizlikle yapıyor, imalatını yapıyor ve montajını yapıyoruz.